Herdwicks v/d Westerplas

In 2007 ging Natuurpunt Gent op zoek naar geschikte grazers voor een nieuw natuurpareltje, de Westerplas te Sint-Martens-Latem. De Westerplas is een gecontroleerd overstromingsgebied, gecreëerd om de woonwijk Hooglatem te beschermen tegen overstromingen. Het doel van de begrazing: vermijden van verbossing en het behoud van slikken en natte graslanden. Na een lange zoektocht belandden we bij het Herdwickschaap.

De fokkerij van de Westerplas is geen ‘klassieke fokkerij’. Met enkele vrijwilligers hebben we ons in dit avontuur gestort met als doel het beheer van natuurgebieden. Als gevolg van de contacten in Engeland is de passie voor de fokkerij gegroeid en een volwaardig onderdeel geworden van het project.

De Herdwick is afkomstig uit het Engelse Lake District; een prachtige streek in het noordwesten van Engeland tegen de grens met Schotland. Het gure klimaat en de arme vegetaties op de bergflanken maakten van de Herdwick een perfect natuurschaap. Na een testfase midden 2008 werd het project al snel uitgebreid en zo ontstond de fokkerij van de Westerplas. Momenteel worden ongeveer 15 hectare natuurterreinen begraasd met Herdwicks.