Archief 2013

5 - 7 oktober 2013 - Bezoek aan Cumbria’s upland farmers

 

Naar jaarlijkse traditie trokken we naar de Keswick Prize Show & Sale van door de HSBA geregistreerde Herdwick rammen. Op de veiling in Cockermouth komen Herdwickbreeders van over heel Cumbria hun toprammen presenteren. Een uitgelezen kans dus om het contact te onderhouden met Cumbria’s ‘upland farmers’. Hoewel het steeds moeilijker wordt om dieren te vinden die getest zijn op scrapie, slaagden we er toch in om twee rammen aan te kopen die in de loop van december onze kudde zullen vervoegen. Volgens de Europese regels voor export en import kunnen enkel dieren van een bepaald genotype de grenzen oversteken. Een impressie in volgend fotoalbum.

12 september 2013 - Stamboekkeuring jaarlingen (inspection of shearlings)

 

Negen ooien en twee rammen worden gekeurd en krijgen punten op bouw, romp, beenwerk, kop, nek, vacht, staart ... Deze dieren zijn geboren in april 2012 en zullen volgend voorjaar hun eerste lammeren voortbrengen. Op de pagina rasstandaard meer uitleg over de kenmerken van een Herdwick. 

22 augustus 2013 - De lammeren worden gespeend (English page)

 

Een klein groepje lammeren werd al begin juli gespeend voor export maar nu is het de beurt aan de ganse groep. Na een avondje transporteren van dieren naar nieuwe weiden wordt een eerste selectie van de lammeren gemaakt in de stal. De selectie bestaat uit rammen die vanaf het voorjaar beschikbaar zijn voor verkoop, ooien voor het verjongen van onze eigen kudde, stamboekooien voor verkoop en dieren voor de slacht. Het sponsorsysteem van ons project verplicht ons tot een strenge selectie omdat het vlees van een derde van de lammeren wordt verdeeld onder de sponsors. Eens te meer stellen we vast dat het niet eenvoudig is om mooi gehoornde rammen te fokken (1/5). In het Lake District zijn de horens minder van belang maar in de rest van Europa is dit toch een criterium bij de aankoop. Een zeldzaam Porseleinhoen siert de Westerplas. 

Augustus 2013 – VSS bericht over de fokkerij v/d Westerplas
‘Schapenfokken is een leuke hobby, zeker wanneer het speciale schapen zijn. Dat ze weinig voorkomen, brengt ook een probleem met zich mee: het wordt langzaam maar zeker moeilijk om een ram te vinden die geen familie is, zeker wanneer je ook nog zwoegervrije dieren zoekt!’ Dit is de intro van een berichtje in de nieuwsbrief van de Vereniging van Speciale Schapenrassen (VSS) in Nederland. Karin Wassink, secretaris van de VSS, beschrijft er haar ervaringen met de fokkerij v/d Westerplas. Het volledige artikel kan je hier lezen: VSS augustus 2013, jaargang 7, nummer 3.

11 juli 2013 - Verlenging attest van zwoegervrij beslag (English page)
Deelname aan het zwoegerprogramma is essentieel om dieren te exporteren. Zwoegerziekte (Maedi-Visna) is een chronische longaandoening (virus). De aanwezigheid van antistoffen in het bloed (Elisa-test) wijst op een besmetting. Bij een negatieve uitslag kan men een attest verwerven. Wij onderschreven de verbintenis in 2009 en kregen een eerste attest in oktober 2010. De daaropvolgende twee jaren werden alle dieren ouder dan 12 maanden opnieuw getest en werd een verlenging verleend. Na drie attesten met een geldigheid van 1 jaar zullen we nu een attest voor 2 jaar aanvragen. Het programma koste tot dusver ongeveer 2500 euro aan labo-analyses en tussenkomst van onze veearts die de bloedstalen neemt. Voor een periode van 5 jaar (eerste attest tot einde attest 2 jaar) bedraagt de gemiddelde kostprijs voor onze kudde 500 euro/jaar of 12,5 euro/schaap.

Westerplas Herdwicks veroveren Europa
English page

In 2012 besloten we om onze fokkerij ook te richten op de export. Anderhalf jaar later hebben we Herdwicks uitgevoerd naar vijf Europese landen en bedraagt het aandeel export 2/3 van onze verkoop. Een overzicht van de plaatsen in googlemaps.

6 juli 2013 – De Luxemburgse heuvels
Vijf Herdwicks vervangen er enkele Zwartkoppen. De familie koos bewust voor een kleiner, handzamer ras met een goede vleeskwaliteit. Het doet ons plezier dat onze Herdwicks terechtkomen bij ervaren schapenhouders. 

3 juli 2013 – Van het Vlaamse laagland terug naar de bergen
English page

 

Negen Herdwicks maken de reis naar Le Pont de Montvert - Frankrijk, zo’n 100 kilometer ten noorden van Montpellier. Le Pont de Montvert ligt in het Centraal Massief op ongeveer 1100 meter hoogte. De regio is bekend om de rivieren Tarn en Ardèche die het massief doorsnijden. Intussen bereiden we de volgende export al voor naar Goesdorf, Luxemburg. 

Juni 2013 - Latemse Herdwicks op lokale menukaart!
Brasserie Latem kiest voor lokaal natuurvlees. Er worden 'hoggets' geserveerd. Hoggets zijn geen traditionele jonge lammeren maar 12 tot 14 maanden oud. De Herdwick is een langzame groeier en de smaak van het vlees is dan op zijn best.

1 juni 2013 - Export Nederland
Een jaarlingram verhuist naar Ruurlo in Gelderland en vervoegt er een kudde van een tiental ooien.

25 mei 2013 – Westerplas Flock wordt geschoren

  

25 april 2013 - Jaarlingen

 

Op een leeftijd van 12 tot 14 maanden gooien de lammetjes hun eerste vacht af en groeien ze uit tot ‘echte’ Herdwicks. Een eerste selectie werd al gemaakt in het najaar na het spenen maar eens het jaarlingen zijn, zie je echt wat je in huis hebt. 16 jaarlingooien en 6 rammen zijn nu klaar voor het verjongen van onze kudde en voor de verkoop als stamboekdier.  

30 maart 2013 - Waar is de lente?

 

Zo traag als de intrede van de lente verloopt ook het lammeren. Slechts zeven ooien hebben al gelammerd; nog 25 te gaan. Intussen vertoeven de lammetjes van 12 maart al op een mooie weide in de Latemse meersen. De ooien kunnen het beetje najaarsgras dat er nog staat goed gebruiken. Door de lange winter moesten we ons voor het eerst organiseren op hongerige jagers. Zowel vossen als buizerds houden de lammerweiden nauwlettend in de gaten. 

12 maart 2013 - Start van het lammerseizoen!

 

Het startschot van het lammerseizoen was meteen een voltreffer. Maar liefst vijf ooien wierpen een tweeling en dit tijdens een sneeuwstorm. Een hachelijke operatie voor de ‘kantoorboeren’ maar intussen zitten ze lekker knus op stal. Nu is het wachten op de volgende golf en hopelijk snel lenteweer. 

Januari 2013 - Koning Winter

 

Januari 2013 - Westerplas Herdwicks op Agriflanders

Twee ooilammeren  en een ramlam nemen van 10 tot en met 13 januari 2013 deel aan Agriflanders (Flanders Expo Gent). Je vindt onze Herdwicks in hal 6. Een initiatief van Kleine HerkauwersVlaanderen vzw en de Vereniging Belgische Herdwickfokkers