Archief 2012

December 2012 - Een analyse van de Belgische Herdwickpopulatie

Om de oprichting van een aanvullende afdeling in het stamboek te verantwoorden werd de Belgische Herdwickpopulatie geanalyseerd. De aanvullende afdeling is noodzakelijk om dieren uit het Verenigd Koninkrijk te kunnen importeren. Het Flock Book van de Herdwick Sheep Breeders’ Association is uitsluitend gebaseerd op de rasstandaard. Er worden, in tegenstelling tot de gesloten stamboeken in de rest van Europa, geen afstammingsgegevens bijgehouden. Door middel van een web-toepassing van het Institute of Farm Animal Genetics (FLI) - Duitsland kon een analyse van de stamboom en de populatie structuur worden gegenereerd. Steven Janssens, werkzaam bij de KU Leuven - Livestock Genetics, Department Biosystems gaf toelichting bij de rapporten. Een uitgebreide bespreking van de rapporten werd op de pagina rasstandaard geplaatst.

September 2012 - What makes for a good HERDWICK
English page
Begin september trokken we naar het Lake District met als doel de essentiële kenmerken van een Herdwick te registeren.  De regisseur van dienst was Mayson Weir van Dowthwaite Head Farm. In het eerste filmpje geeft Jean Wilson – Dockray commentaar bij enkele ooien van Liz & Bill McKinney – Grizebeck. In het tweede filmpje keurt Ian Grisedale – Milton-Crooklands twee van zijn rammen en een ooi.


22 september - 15 november 2012 - Onze rammen in actie

Autumn@Westerplas Flock
November is de ‘dekmaand’ bij uitstek voor Herdwicks. Wij gingen iets eerder van start in de derde week van september met de rammen Burdock - Howeghyll en Bobby - Dockray met een groepje van zeven en van negen ooien. Begin november werd Bellboy-Crookabeck bij twaalf ooien geplaatst en midden november kregen de rammen Adam-Dowtwaite Head en Gatesgarth nog telkens 4 vier ooien. Het lammerseizoen zal dus gespreid worden van begin maart tot begin mei. Onze oude ram Captain wordt niet ingezet voor de eigen kweek maar logeert dit najaar in Mannekensvere en Oostwinkel. 

  
15 november 2012 - Gatesgarth tup & Captain
  
11 november 2012 - Adam-Dowhtwaite Head
  

3 november 2012 - Bellboy-Crookabeck

  
22 september 2012 - Bobby-Dockray & Burdock-Howeghyll

19 oktober 2012 – Een aanvullende afdeling voor het stamboek
Belgian Herdwick Association agrees with an annex to the flock-book
De Vereniging Belgische Herdwickfokkers gaf op 19 oktober haar akkoord voor het instellen van een aanvullende afdeling van het stamboek. Na een bewogen discussie zal verder werk gemaakt worden van een reglement. Dit moet toelaten om ook in de toekomst Herdwicks in te voeren uit het Verenigd Koninkrijk. De Herdwick Sheep Breeders’ Association houdt geen gesloten stamboek bij waardoor Herdwicks uit het Lake District, volgens de Europese regels, niet kunnen toegevoegd worden aan het hoofdstamboek. Het aantal bloedlijnen in België en de rest van het continent is echter beperkt waardoor inteelt nooit veraf is. Volgens de gegevens van KHV zijn er slechts een 10-tal niet verwante rammen ingeschreven. De discussie over het verbeteren van de rasstandaard blijft een gevoelig punt en werd niet beslecht.

6 oktober 2012 – Herdwick Prize Show and Sale at Cockermouth auction
Herdwick Prize Show and Sale

  Ondanks ons bezoek aan het Lake District begin september konden we de Cockermouth veiling niet laten liggen. Je vindt er niet alleen een mooie verzameling Herdwick rammen, het is ook een gelegenheid om de mensen achter de schapen te leren kennen. Het visualiseren van de fokkers is een hulpmiddel om de combinatie van onze bloedlijnen in elkaar te puzzelen. Kopen op de veiling zit er als buitenlander echter niet in. Er werden 217 geregistreerde rammen geveild waarvan er 20 getest waren op scrapie. Slechts negen rammen hiervan waren geschikt voor export (genotype ARR/ARR). Op zondag had Mayson Weir een kennistest voorzien. De opdracht bestond er uit om 30 ooien in te delen bij vier rammen. Eén van deze rammen, gefokt door Willie Richardson – Gatesgarth, komt eind oktober over naar België. Een impressie in onze web-albums.

28 september 2012 – Nieuwkomers!
New arrivals!

 
Zes ooilammeren, vier ooien en één ram maken de reis van het Lake District naar de Westerplas. De lammeren werden gefokt door Liz en Bill McKinney uit Grizebeck in het zuiden van Cumbria; drie ooien bij Jean Wilson en één ooi en de ram van Mayson Weir. De dieren zijn een belangrijke aanwinst om onze kudde verder te laten groeien met nieuw bloed. Ze blijven nog enkele weken in quarantaine aan het gemeentelijk museum Gevaert-Minne waarna ze bij onze kudde gevoegd worden. Foto’s van de nieuwkomers in het album Westerplas Flock.

8 september 2012 – Keuring jaarlingen en aankeuring ramlammeren
Examination of shearlings and approving ram lambs 
Keurders Ariane Labarque en Ruben Vereecke van de Vereniging Belgische Herdwickfokkers beoordelen zeven jaarlingooien en twee jaarling rammen. Tien ramlammeren worden aangekeurd. Dit betekent dat enkel de teelballen en de tanden worden gecontroleerd op gebreken. Volgend jaar volgt een volledige keuring waarbij ze punten krijgen op de acht onderdelen van de rasstandaard.

1 – 3 september 2012 - Judging at Hesket Newmarket Show (English page)
Pictures of our Lake District 2012 trip in this webalbum

  
Voor de derde maal op rij trekken we naar het Lake District. Ditmaal niet om Herdwicks aan te kopen maar vooral om bij te leren over de rasstandaard en de fokkerij. Mayson Weir van Dowthwaite Head Farm heeft een gevuld programma uitgewerkt en gids ons doorheen het Lakeland. We bijten de spits af op zaterdag 1 september met de Hesket New Market Show. Mayson heeft ons opgegeven als ‘judge’ voor de Herdwick wedstrijd. Na de uitreiking van de prijzen krijgt ons ‘overseas’ Herdwickproject uitgebreid persaandacht. De daaropvolgende dagen brengen we een bezoek aan Willie Richardson – Gatesgarth, Joseph Weir, Chapel Farm, Borrowdale beide in het hart van de Cumbrian Mountains, TG Grave – Drigg Cross, Holmbrook aan de westkust, Liz en Bill McKinney – Grizebeck in het uiterste zuiden, Mary Bell – Crook a Beck, Patterdale in het oosten en Ian Grisedale – Crooklands Milnthorpe in het uiterste zuidoosten. Bij een aantal van deze bezoeken krijgen we het gezelschap van Jean Wilson van Anns Cottage, Dockray voor deskundige uitleg. Slager John, een man van 82 jaar met gevoel voor humor, wijdt ons in in het traditioneel versnijden van lamsvlees. We wensen eenieder te bedanken voor hun gastvrijheid en de tijd die ze voor ons uittrokken; in het bijzonder Fay en Mayson Weir voor hun warme ontvangst en de gezellige sfeer bij het avondmaal in het gezelschap van hun familie uit Nieuw Zeeland. Tijdens deze trip verbleven we in High Lodore Farm in Borrowdale; een uitstekende Bed & Breakfast. 

27 augustus 2012 - Herdwicks op Latem kermis
Als alternatief op de geitenkeuring kregen we de vraag van de organisatoren om enkele ‘Latemse schapen’ aan te voeren. Een bijzonder zicht naast het 'geitje’. 
 

25 augustus 2012 - Opening gemeentelijk museum Gevaert-Minne
In 2008 namen we de weide en het stalletje aan het gemeentelijk museum Gevaert-Minne in gebruik. Op dit moment was het museum al gesloten voor renovatie. Dit seizoen werden 47 lammeren geboren op deze sfeervolle, rustige plek in de Latemse bossen. Edgar Gevaert leefde er met zijn familie van 1925 tot 1965. In 1975 werd aan de overzijde van de Gevaertdreef natuurvoeding Lima opgericht, een pionier in de biologische voeding (nu galerij Pieters) en in 1970 werd de vzw Werelddorp (commune) gesticht. De huidige collectie van het museum bevat meesterwerken van het symbolisme, impressionisme en expressionisme uit de hoogdagen van Sint-Martens-Latem als kunstenaarsdorp. Voor meer info zie de website van de gemeente Sint-Martens-Latem.

11 augustus 2012 - Wallonië
Sending our daughters to Wallonia

 
De voorbije jaren werd binnen de Vereniging van Belgische Herdwickfokkers wel eens opgemerkt dat de Herdwick in het zuidelijk landsgedeelte nog totaal onbekend was. Dit jaar konden we daar verandering in brengen. Ooilammeren van de fokkerij van de Westerplas werden uitgezonden naar Sint-Pieters-Voeren (weliswaar nog Vlaanderen maar al dicht in de buurt), Mesnil-Eglise nabij Dinant en Rocherath nabij de Duitse grens. Minstens twee kopers wensen ook lid te worden van de VBHF.

5 augustus 2012 - Export naar Duitsland
Exporting to Germany

 
Enkele dagen na onze eerste export van Herdwicks verlaten ram Coss en twee ooilammeren de fokkerij van de Westerplas naar het laagland van Wülsbuttel-Hoope nabij Bremen in Duitsland. Gezien de rit minder dan acht uur in beslag nam, konden we het transport zelf uitvoeren.

3 augustus 2012 - Westerplas Herdwicks naar Oostenrijkse bergen
Exporting the first Herdwicks to Austria

 
 
De voorbije twee jaar deden we heel wat inspanningen om schapen geschikt voor export te kunnen aanbieden. Midden juli konden we onze eerste deal afronden goed voor zes schapen. Na nog een reeks analyses, papierwerk en keuring door het FAVV verlieten de dieren Sint-Martens-Latem op 3 augustus. Onze eerste export betekent ook meteen de eerste Herdwicks in Oostenrijk! Volgens de info van de koper is hun nieuwe thuis in Stubenberg een terrein met de lokale naam 'schapenheuvel'. 

11 juli 2012 - Selectie jaarling ooien 2011

 
 


11 juli 2012 – Lammeren worden gespeend
The lambs are weaned from their mothers

  
Op 20 april werd het lammerseizoen afgesloten met totaal 47 lammeren van 29 ooien en 4 rammen. Na het spenen wordt volgens de herkomst en de stamboekkwaliteiten een eerste selectie gemaakt van de lammeren. De ooien krijgen de gelegenheid om na drie intensieve maanden terug op krachten te komen. Enkele lammeren werden de voorbije weken al gereserveerd door enthousiaste Herdwickfokkers in spe. De meeste lammeren zijn ook geschikt voor export naar het buitenland (genotype ARR/ARR).

16 juni 2012 - De crème van de Lake District op bezoek in België!
Herdwick sheep breeders’ Jean Wilson and Mayson Weir 'judge' the Westerplas Herd.


Jean Wilson (Ann's Cottage - Dockray) en Mayson Weir (
Dowthwaite Head Farm - Dockray)
, allebei Herdwickfokkers in hart en nieren, aangesloten bij de Herdwick Sheep Breeders’ Association brachten op 16 juni 2012 een bezoek aan de Fokkerij van de Westerplas.  Wij waren bijzonder verheugd dat leden van de Engelse stamboekvereniging interesse toonden in de Herdwick op het vaste land. De Fokkerij van de Westerplas (Sint-Martens-Latem) en de Fokkerij van de Bomlozeput (Watervliet) waren het sluitstuk van hun trip via Duistland en Nederland. Het was een bijzonder boeiende dag waarbij de dieren nauwgezet gekeurd werden. In het najaar maken we zeker (en intussen traditiegetrouw) de omgekeerde beweging om te genieten van de het prachtige Lake District.